BTK KFT. - 1117 Budapest, Budafoki út 111-113. Telefon: (06-1) 204-4394 Tel/fax: (06-1) 203-0113

Kompresszor

Kompresszorok régen és ma

A kompresszorok hosszú évtizedek óta alkalmazott készülékek hobbi-, ipari- és a kettő között elhelyezkedő felhasználók körében egyaránt. Feladatukat tekintve kifejezetten egyszerű eszközöknek tekinthetők, hiszen céljuk a levegő sűrítése és szállítása. A kompresszorok évszázados múltra tekintenek vissza, az első prototípusok már egészen korán megjelentek. A leglátványosabb termékfejlesztés ugyanakkor a 20. századtól indult el. Ekkor jelentek meg az első hordozható kompresszorok és a különféle technológiai újításoknak köszönhetően egészen innovatívnak számító berendezések jelentek meg a piacon.

A kompresszorok gyártásának fő úttörője az olasz FIAC gyár volt

A kompresszorok gyártásának fő úttörője az olasz FIAC gyár volt, akinek a termékei cégünk kínálatában is megtalálhatók. A ’70-es évektől kezdődően jelentős kutatási és fejlesztési munkát végeztek, míg nem eljutottak a piacon ma is fellelhető, korszerű kompresszorok megalkotásáig. Az évtizedek során számos működési elv és strukturális, technológiai megoldás helyet kapott a gyártásban. Mára azonban bátran kijelenthető, hogy a piaci igényeket két típus is képes lefedni. Ez a két típus a dugattyús kompresszorok, illetve a csavarkompresszorok skálája. A felhasználási területek és a működési elv különbözik, ugyanakkor a minőség és használhatóság mindkét esetben kifogástalan.

FIAC légkompresszorok: a gázsűrítők élvonalában

Sokak fejében élhet némi fogalomzavar a légkompresszorokkal kapcsolatban. Kompresszor és légkompresszor tulajdonképpen egymás szinonimájának tekinthető, a gázsűrítőkre vonatkozóan ugyanakkor talán pontosabb, ha utóbbit használjuk. A cégünk kínálatában megtalálható FIAC légkompresszorokra is igaz ez, hiszen az összes modelljük fő feladata és célja a levegő sűrítése, szállítása, tehát a felhasználói igényeket kielégítő sűrített levegőellátás. De miért épp a FIAC légkompresszorok?

A FIAC légkompresszorok termékskálája a legkülönfélébb igényeket képes lefedni

A gyár története, folyamatos törekvése a megújulásra és a termékek tökéletesítésére már önmagában is kiváló ajánlólevél. Az évek tapasztalatai pedig azt mutatják, hogy termékeik minőségben is kiválóan megfelelnek a legkomolyabb ipari igényeknek is. A FIAC légkompresszorokban nem csupán a levegő sűrűsödik, hanem a hagyomány és az innováció is. Termékskálájuk – és ezáltal a BTK Kft. termékpalettája is – a lehető legkülönfélébb igényeket képes lefedni. Ennek megfelelően a ház körüli és barákács célokra alkalmas légkompresszoroktól kezdve a mikroprocesszor vezérelte, kiemelkedő teljesítményre képes nagyipari berendezésekig minden megtalálható a kínálatban.

Találjuk meg a nekünk megfelelő légkompresszort

Habár a légkompresszorok feladata egyszerű, teljesítményük, működésük és nem utolsósorban áruk okán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen készüléket választunk. A dugattyús és csavarkompresszorok minden igényt képesek kielégíteni, ám nem árt, ha tisztában vagyunk az igényeinkkel, mielőtt légkompresszort választunk. Milyen típusú felhasználási területek fordulhatnak elő és milyen légkompresszorok ajánlottak az adott célra? Pár egyszerű kategóriával válaszolhatunk:

Hobbi és kisipari felhasználók: légkompresszorokra bámikor szükség lehet a ház körül és különböző szakmunkát végző műhelyekben is. Gondoljunk csak az kerekek, akár más, levegővel töltött tárgyak felfújására, vagy akár különféle tisztítási, festési munkákra. Fontos teendők, ám ezekhez bőven megfelel egy kisebb teljesítményű dugattyús kompresszor is. Ezek az eszközök költséghatékony megoldást kínálnak mindenki számára, aki egy egyszerű, de jól használható légkompresszort keres.

Közepes és nagyipari felhasználók: ez az alkalmazási terület már jóval nagyobb igénybevétellel és teljesítményigénnyel jár. Az ipari légkompresszorokat jellemzően gyártósori gépek üzemeltetésére, pneumatikus eszközök működtetésére használják. Itt már elengedhetetlen a nagy teljesítmény, illetve a folyamatos, szünetmentes működés. Az ipart jellemzően a csavarkompresszorok szolgálják ki, így üzemek és ipari cégek számára mi is ezeket ajánljuk.

– Speciális felhasználók: a légkompresszorok egészen speciális területeken is alkalmazhatók. Ilyen lehet a fogászat, vagy épp a kozmetika, ahol a sűrített levegő kifejezetten finom munkákhoz szükségeltetik. Ezeken a területeken fontos, hogy az előállított levegő kifogástalan tisztaságú legyen. A FIAC dugattyús légkompresszorainak egy speciális szériája épp ezekre a területekre készült, így örömmel fogadjuk az ilyen jellegű megkereséseket is.